Taller presencial «Com parlar als infants»

«Com parlar als infants» és un taller vivencial de sis sessions on podem adonar-nos de quines estratègies fem servir en el dia a dia que no afavoreixen la connexió i la confiança amb els infants: amenaces, xantatges, voler solucionar o fer les coses per ells, donar consells, qüestionar-los, etc. 
El taller es dirigeix a mares, pares i/o adults que tinguin al seu càrrec infants entre 3 i 12 anys.

Una comunicació respectuosa entre els membres de la família és fonamental per establir relacions saludables i positives amb els infants, i per estimular-ne el desenvolupament emocional, cognitiu i social. Per això, el taller «Com parlar als infants» és una activitat molt útil per a totes aquelles persones que tenen la responsabilitat de cuidar i educar infants.

És un taller que es basa en el llibre «Com parlar als infants perquè escoltin i com escoltar perquè parlin» de l'Adele Faber i l'Elaine Mazlish. 

Inscripcions

Durant el curs 2023 – 2024 tenim previst desenvolupar una prova pilot per a famílies amb infants entre 1 i 2 anys. Aquesta adaptació porta per títol “Deu maneres de dir-te que t’estimo”. Després de fer-ne una avaluació, mirarem d’incorporar-lo a l’oferta de serveis del curs 2024 – 2025.

Què farem al taller? 

El taller consta de 6 sessions de fins a 2 hores de durada. Cada setmana abordarem una temàtica diferent: 

  • Ajudar els infants a gestionar els sentiments i les emocions
  • Fomentar la col·laboració familiar
  • Buscar alternatives al càstig
  • Estimular l’autonomia
  • Millorar l’elogi i l’autoestima
  • Desfer-nos de les etiquetes

Durant aquestes 6 sessions les famílies us endureu més de 30 estratègies comunicatives que podreu aplicar des del primer dia. Podreu resoldre els conflictes amb calma, aclarint malentesos i connectant amb els vostres sentiments i necessitats, així com amb les dels fills i filles. Per això és important assistir a totes les sessions. A més a més, serà un espai on compartir amb altres famílies la vivència de la criança. 

També podreu fer una sessió addicional de retrobament, unes setmanes després d’acabar l’última sessió, per compartir experiències i comentar la posada en pràctica de les eines apreses. 

Què vol dir vivencial?

Vol dir que les famílies sereu part activa del taller i que mitjançant diverses dinàmiques integrarem les noves estratègies d’una comunicació més conscient i respectuosa amb els infants. En acabar el taller, disposareu de les eines llestes per posar-les en pràctica a casa. 

Les famílies rebreu un quadern de treball amb resums i exercicis pràctics, que també utilitzareu a cada sessió perquè quedin per escrit totes les estratègies treballades.

Servei de monitoratge

Per tal de facilitar la participació de les famílies, en la majoria dels grups també oferim un servei per als infants, realitzant tallers educatius paral·lels a les sessions d’adults. Estan conduïts per monitoratge i s’hi fan activitats d’educació emocional. A més d’oferir un espai de lleure i diversió per als infants, les activitats estan dissenyades per poder aprendre habilitats i competències importants, com autonomia, responsabilitat, creativitat, capacitat de treball en equip i empatia, entre d’altres.

Això permet afavorir l’assistència de les famílies a la formació, en especial de les parelles i de les famílies monoparentals, i promoure la continuïtat del treball d’aquestes competències psicosocials a casa amb tota la família.

On puc fer el taller «Com parlar als infants»?

Podeu fer el taller de manera presencial amb les famílies de la vostra escola o municipi, si s’ha organitzat un grup. Consulteu al desplegable del formulari d’inscripcions si la vostra escola o municipi té les inscripcions obertes.

Com es pot organitzar un grup?

Si el vostre centre educatiu o municipi no disposa del programa i us agradaria fer-lo, l’associació de famílies, el mateix centre educatiu o l’ajuntament el poden sol·licitar.

En l’organització d’aquest taller, es poden incloure aquest dos serveis associats:
Servei de monitoratge per a infants, conduït per monitoratge i on es realitzen activitats d’educació emocional des el lleure educatiu. Aquest servei facilita l’assistència de les famílies a la formació.
Servei de suport, que consisteix en la presència d’una professional especialitzada en mediació comunitària, que permetrà adaptar la metodologia i la implementació del taller formatiu a aquells casos que ho requereixin. 
 

I en format telemàtic? 

També el podeu realitzar des de casa de manera telemàtica, escollint l'horari que us vagi millor (matí, migdia, tarda o vespre). Aquests grups són oberts a totes les famílies de la demarcació de Girona. Podeu consultar AQUÍ els horaris i les dates que oferim cada trimestre. 

InscripcionS TELEMÀTIC  

Opinions de les persones participants al «Com parlar als infants»

Aquests tallers els trobo molt interessants i les sessions em van aportar coneixements que em seran molt útils en l'educació dels meus fills. M'han descobert tot el món de les emocions. També trobo molt interessant poder compartir experiències amb altres pares, ja que la majoria vivim les mateixes situacions”. MARE DE L’ESCOLA ANNEXA DE GIRONA. 

"La meva filla de 4 anys es mostrava molt contestona, tossuda, amb moltes rabietes. Estic profundament agraïda al curs, ja que amb el meu canvi d'actitud he aconseguit canvis molt notables en la meva filla. MARE DE L'ESCOLA PEDRA DRETA DE LA PERA.

"El que m'han aportat els tallers és poder mirar als meus fills amb més respecte i empatia". MARE DE L'ESCOLA ROCALBA DE SANT FELIU DE PALLEROLS.

"Les persones assistents afirmen haver sigut un abans i un després en la relació amb els seus fills i filles".  FACILITADORA DE L'ESCOLA SALVADOR ESPRIU DE VIDRERES.

"A mi em va servir molt per no cridar tant, per posar-me més en el lloc del meu fill i tenir-lo en compte".  MARE DE L’ESCOLA VALL DE TERRI DE CORNELLÀ DE TERRI.

El que més valoro d'aquestes sessions és que he canviat jo la meva actitud com a mare i he vist que una altra manera d'educar era possible. MARE DE L'ESCOLA CARME GUASCH I DARNÉ DE FIGUERES.